donderdag 10 mei 2007

Over Dave Binder

Ontwerper en leverancier van meubelen van sloopartikelen

Na een studie Kunst-en Kultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam, en een grote liefde voor Design en Meubelontwerp, besloot Dave Binder te kiezen voor het verwerven van praktische kennis over het meubelvak. In 1992 trad hij in dienst bij Meubelmakerij Moesman te Den Haag. Moesman is een oude stijl meubelmakerij en restauratiewerkplaats. In vijf jaar werkte hij onder andere mee aan de restauraties van de 1ste Kamer, Bakkerij Krul in Museum het Lange Voorhout, diverse restauraties in Paleis Noordeinde en de wederopbouw van de prestigieuze herenmodezaak Heuvel-Late Vogels te Den Haag.

Na vijf jaar verkoos hij het restauratievak te verruilen voor het opzetten van een meubelwerkplaats voor dak-en thuislozen in Rotterdam. Sandford en zo… werd een succesvol daklozenproject waar hij in 2004 de Ab Harrewijnprijs voor heeft gekregen.

Sandford en zo… is een meubelwerkplaats, genoemd naar een Amerikaanse serie over een handelaar in tweedehandsmeubelen en zijn zoon, en is gevestigd in "de Hille": een opvangcentrum voor dak- en thuislozen in de deelgemeente Feijenoord in Rotterdam. Dit project is speciaal ingericht op deelname per dagdeel. Onder de bezielende leiding van meubelmaker Dave Binder worden er in de kapel van het voormalige klooster, oude stoelen en tafels omgevormd tot moderne meubels, foto- en schilderijlijsten geproduceerd en onderdelen voor relatiegeschenken en kerstpakketten gemaakt. Wie het resultaat ziet kan zich niet voorstellen dat het tot stand kwam via een hele reeks van kleine deeltaken, die door vaak ongeoefende handen zijn verricht. De deelnemers kunnen er schuren, plamuren, zagen, frezen, vergulden en bekleden, om maar eens wat te noemen. Niet alleen 'beginners' kunnen er terecht; ook voor gevorderden zijn er voldoende mogelijkheden om nieuwe technieken onder de knie te krijgen. Er wordt met degelijke, professionele apparatuur gewerkt, zodat mensen er ook daadwerkelijk moderne technieken kunnen leren. De apparatuur zorgt er, samen met het ondernemersbloed van Dave Binder ook voor dat de werkplaats kan functioneren als een echt bedrijf, waar stevig wordt aangepakt en gewerkt wordt aan artikelen die goed verkoopbaar zijn, bijvoorbeeld via meubelzaken en galeries. De inrichting van de werkplaats is mogelijk gemaakt door bijdragen van het Centrum voor Dienstverlening, de deelgemeente Feijenoord, de gemeente Rotterdam en het ministerie van Sociale Zaken.


In 2001 zet Dave samen met kunstenaar Guus Voermans uit Tilburg het Cowcontainerproject op. Met opvallende loeiende koeienbakfietsen halen daklozen zwerfafval op in het kader van Rotterdam Culturele Hoofdstad. Tot de dag van vandaag fietsen er tientallen daklozen per dag door de Rotterdamse binnenstad om op ludieke wijze zwerfafval te lijf te gaan. Naast het feit dat Sandford en zo… Dave de mogelijkheid biedt invulling te geven aan zijn maatschappelijke ambities, biedt het project hem bovendien de kans om zijn eigen meubelontwerpen te produceren. Hoewel de productiviteit in het werkproject Sandford en zo… erg laag is, geeft de kwaliteit van de producten een goede indicatie van het marktpotentieel van de producten.

In 2003 zet Dave met een ex-deelnemer van het Sandford en zo… project in Roemenie een eigen werkplaats op en start in Nederland COOP Furniture Collective Ltd., om zijn meubels aan de man te brengen.

Coop Furniture Collective is een jong bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het ontwerp en het vervaardigen van design meubels van gebruikte materialen zoals sloophout.

Mensen en materialen een tweede kans

Dave heeft, mede vanuit zijn persoonlijke geschiedenis, een grote betrokkenheid bij de doelgroep, daklozen, verslaafden en (voormalige) psychiatrische patiënten en heeft vanuit die motivatie ook dit bedrijf bedacht om met deze mensen meubels en kunstvoorwerpen te maken en te verkopen. Bij zowel de bedrijven in Roemenië als hier in Nederland maakt COOP daarom veel gebruik van de diensten van mensen die een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Hierdoor krijgen niet alleen gebruikte materialen maar ook mensen een tweede kans op een nieuwe invulling van hun bestaan en voelen ze zich gewaardeerd om hun persoonlijke mogelijkheden. Coop Furniture Collective Ltd geeft op deze wijze invulling aan de maatschappelijke relevantie van het bedrijf dat zoveel mogelijk op een normale commerciële manier opereert.
Om het bedrijf te laten groeien wordt sinds 2006 bij meerdere meubelwerkplaatsen in Roemenië productiecapaciteit ‘ingekocht’. Nacontrole en distributie naar de detailhandel vindt met behulp van de doelgroep plaats in Nederland. Maatwerkopdrachten worden, onder de supervisie van Dave zelf, alleen in Nederland gemaakt.

Sloophout is niet het meest eenvoudige materiaal om mee te werken. Zo is COOP Furniture Collective zeer afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Kleur en soort hout kunnen, per opgekochte partij, geweldig verschillen. Dat zorgt ervoor dat geen enkel meubelstuk hetzelfde is. Elk meubelstuk is een ‘unica’, een uniek kunstwerk op zichzelf. Het gebruikte hout heeft een lang en werkzaam leven achter de rug en is niet zoals voor andere meubels gekapt. De gebruikte materialen hebben de schoonheid van doorleefdheid.
COOP heeft ondertussen de eerste moeizame jaren overleefd. Inmiddels worden zijn sloophoutmeubelen in een reeks winkels goed verkocht en richt Dave Binder op diverse plaatsen directiekamers en ontvangstruimten in. Onlangs werd een nieuwe lijn tienermeubilair op de markt geïntroduceerd onder de naam Barnyard. Momenteel werkt hij in Polen aan het ontwikkelen van meubelen gefabriceerd uit tweedehands textiel.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een geweldig initiatief!!! Ik ben er nu al twee keer geweest, deels voor praktische zaken, maar ook om te luisteren naar Dave's levensverhaal. Wat een boeiende man is dat..

Anoniem zei

ziet er netjes uit Dave de site en en de nieuwe toko
ga zo door

Rooie Raymond

zorg wel dat er geen dooie links zijn op je site en zet der een prijslijst op

Anoniem zei

en nu doorpakken!

nick zei

hoi dave mooie site man, heb altijd fijn voor je gewerkt en ben blij te merken dat je nog zeer actief bent,zou het leuk vinden weer eens contact te hebben.